Οι παθήσεις του προστάτη αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας, αφού, από τη μέση ηλικία, τόσο η καλοήθης υπερπλασία προστάτη, όσο και το χρόνιο πυελικό άλγος (χρόνια προστατίτιδα), εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό ανδρών. Ποικίλα φυτικά εκχυλίσματα που λαμβάνονται από τις ρίζες, τους σπόρους, τα φρούτα ή τον φλοιό διαφόρων φυτών, όπως το Saw palmetto (Serenoa Repens) περιέχουν πολυάριθμα δραστικά συστατικά που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος, όπως φυτοστερόλες, β-σιτοστερόλη, κουερσετίνη, λυκοπένιο, τερπινοειδή, λιπαρά οξέα, λεκτίνες, φυτικά έλαια, πολυσασκχαρίτες, φλαβονοειδή, φυτοοιστρογόνα και στερόλες.
Το συμπλήρωμα διατροφής D-PROSTA αποτελεί έναν συνδυασμό των φυτο-θεραπευτικών, Saw palmetto (Serenoa Repens,) κουερσετίνης και λυκοπενίου και των μη φαρμακευτικών παραγόντων, ψευδαργύρου και βιταμίνης D, σε συγκέντρωση κατάλληλη, ώστε να συντελεί στην υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας του προστάτη και του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος με τη λήψη μίας μόνο δόσης ημερησίως. Έχει αντιφλεγμονώδη, αποιδηματική δράση και συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από τη χρόνια και οξεία, καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, χωρίς να επηρεάζει την σεξουαλική ικανότητα.
Τι περιέχει το D-PROSTA
Saw palmetto (Serenoa Repens)
Το Saw palmetto είναι ένας μικρός πολυετής φοίνικας που φύεται στις νότιες ακτές των ΗΠΑ και στην τροπική Κεντρική και Νότια Αμερική. Ο καρπός του είναι μαύρος και ωοειδής ή σφαιρικός, πλούσιος σε λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες. Βάσει πληθώρας πιστοποιημένων επιστημονικών δεδομένων έχει ταξινομηθεί ως βασικό φυτο-θεραπευτικό τη συμπτωματική αντιμετώπιση προβλημάτων του προστάτη και του κατώτερου ουροποιητικού.
Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί δράσης περιλαμβάνουν:
- Αντιανδρογόνο δράση
- Αναστολή των τύπου 1 και 2 ισοενζύμων της 5-α αναγωγάσης
- Αναστολή αυξητικών παραγόντων
- Αντιφλεγμονώδη δράση
- Αντι-οιστρογονική δράση
- Αποιδηματική δράση.
Σε πρόσφατη τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη, η ομάδα ασθενών που έλαβε 320 mg Saw palmetto ημερησίως, παρουσίασε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα προβλημάτων του ουροποιητικού, χωρίς κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια1.
Μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση της χορήγησής του συγκριτικά με α-αναστολέα (ταμσουλοσίνη) για τουλάχιστον 6 μήνες, έδειξε παρόμοια ανταπόκριση στο International prostate symptom score (IPSS) και συγκρίσιμες ανεπιθύμητες ενέργειες (ρινίτιδα, κόπωση, ζαλάδα, ορθοστατική υπόταση, ξηροστομία και κεφαλαλγία), με το Saw palmetto να είναι καλύτερα ανεκτό αναφορικά με διαταραχές εκσπερμάτισης2.
Πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε ωφέλιμη δράση της χορήγησης λιπιδοστερολικού εκχυλίσματος Saw palmetto για 12 μήνες, έναντι placebo ή α-αναστολέα. Αντίθετα, χορήγηση του εκχυλίσματος για 3 μήνες δεν έδειξε κάποια αξιοσημείωτη δράση. Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι ο μηχανισμός δράσης του εκχυλίσματος απαιτεί περισσότερο χρόνο (τουλάχιστον 12 μήνες), αλλά και ότι, τόσο η δράση του, όσο και οι ανεπιθύμητες ενέργειες ,εξαρτώνται από την ποιότητα του φυτού και τη μέθοδο εκχύλισης3.
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει την αντιφλεγμονώδη δράση εκχυλίσματος του Saw palmetto (320 mg ημερησίως για 6 μήνες), βάσει ιστολογικών και ανοσοϊστοχημικών κριτηρίων4.
Κουερσετίνη
Φλαβονοειδές που ανιχνεύεται σε περισσότερα από 20 φρούτα και λαχανικά και είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις, αντι-οξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες του. Παρουσιάζει αντι-υπερτασικές, αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, αλλά και δράση κατά της παχυσαρκίας, της υπερ-χοληστεριναιμίας και της αθηροσκλήρυνσης. Είναι αξιοσημείωτο, ότι παρά την υψηλά κυτταροτοξική της δράση έναντι καρκινικών κυττάρων, παρουσιάζει μικρή ή μηδενική ίδραση έναντι φυσιολογικών κυττάρων. Παράλληλα, επάγει την απόπτωση, ενώ εμποδίζει τον πολ/σμο των κυττάρων μέσω ποικίλων μηχανισμών (Πίνακας 1). Το θεραπευτικό της αποτέλεσμα έχει μελετηθεί σε πολλές μορφές καρκίνου, τόσο in vitro, όσο και in vivo, ενώ εντοπίζεται πληθώρα δεδομένων σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη. Η κουερσετίνη φαίνεται να εμποδίζει την πυροδότηση αυτού του τύπου καρκίνου, μέσω της έμμεσης αναστολής των εκκινητών δύο πολύ σημαντικών γονιδίων, του AR και του PSA. In vivo μελέτες της χορήγησης συνδυασμού κουερσετίνης και χημειοθεραπευτικών έδειξαν πρόκληση άρσης της αντίστασης των καρκινικών κυττάρων στην απόπτωση αλλά και περιορισμό των παρενεργειών των χημειοθεραπευτικών. Απαιτούνται κλινικές μελέτες για τον καθορισμό της απαιτούμενης δόσης και της διάρκειας χορήγησης, αλλά και για την ανεύρεση βιοδεικτών που προβλέπουν την ανταπόκριση στη θεραπεία. Τέλος, η κλινική χρήση της κουερσετίνης δεν έχει ακόμα καθιερωθεί, λόγω περιορισμένων δεδομένων σχετικά με την φαρμακοκινητική της5.
Πίνακας 1. Τα προτεινόμενα μοντέλα δράσης της κουερσετίνης στον καρκίνο του προστάτη
Λυκοπένιο
Το λυκοπένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό, ανήκει την οικογένεια των καροτενοειδών και συναντάται σε κόκκινα και κίτρινα φρούτα και λαχανικά. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες και εμφανίζει αντικαρκινική δράση μέσω της εμπλοκής του στην ενεργοποίηση και επαγωγή της απόπτωσης, στη διακοπή του κυτταρικού κύκλου και στους μηχανισμούς της κυτταρικής προσκόλλησης, της μετάστασης, της διήθησης και της αγγειογένεσης. Παράλληλα, ελαττώνει τα επίπεδα PSA στον ορό και ελέγχει κυτταροκίνες της φλεγμονής. Αυτά τα ευρήματα, υποδηλώνουν ότι το λυκοπένιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην πρόληψη αλλά ακόμη και στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Σε άνδρες με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, η αυξημένη διαιτητική πρόσληψη λυκοπενίου μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα κυκλοφορούντα επίπεδα βαλίνης, οξικού, πυροσταφυλικού και δι-ακυλο-γλυκερόλης. Βάσει μελετών, το πυροσταφυλικό μπορεί να σχετίζεται αιτιολογικά με τον καρκίνο του προστάτη, ως εκ τούτου, το λυκοπένιο, συντελώντας στη μείωση των επιπέδων του, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη σε αυτά τα άτομα7.
Ψευδαργύρος (θειϊκός)
Είναι γνωστό ότι το προστατικό υγρό και η περιφερική ζώνη του προστάτη περιέχουν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου (Zn) και κιτρικών. Συγκεκριμένα, η συγκέντρωση του Zn στο προστατικό υγρό υπολογίζεται σε 590 µg/g και είναι περίπου 500 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλάσματος, ενώ στην περιφερική ζώνη είναι 10–20 φορές μεγαλύτερη από αυτή άλλων παρόμοιων δομών στο σώμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα επιθηλιακά κύτταρα της περιφερικής ζώνης συσσωρεύουν Zn που απαιτείται για την παραγωγή και έκκριση κιτρικών στον προστάτη, οδηγώντας στην αναστολή της μιτοχονδριακής ακονιτάσης η οποία καταλύει τη μετατροπή των κιτρικών σε ισοκιτρικά στα πρώτα στάδια του κύκλου του Krebs. Άρα, οι υψηλές συγκεντρώσεις Zn οδηγούν σε υψηλές συγκεντρώσεις κιτρικών και υψηλό κλάσμα κιτρικών/ισοκιτρικών στα επιθηλιακά κύτταρα της περιφερικής ζώνης του προστάτη, καταδεικνύoντας τον πολύ σημαντικό ρόλο του Zn στον φυσιολογικό προστάτη. Η μείωση των επιπέδων Zn (60-80%), άρα και κιτρικών αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα του καρκίνου του προστάτη και σχετίζονται αντιστρόφως ανάλογα με την πρόοδο της νόσου. Ο ρόλος του Zn ως ρυθμιστή της απόπτωσης, πιθανώς καθιστά αυτήν τη μείωση αιτιολογικό παράγοντα και όχι συνέπεια της νόσου. Συνεπώς, η ικανοποιητική διαιτητική πρόσληψη Zn είναι πολύ σημαντική για τους ενήλικους άνδρες, αφού ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του προστάτη και εμποδίζει την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με την πρόοδο της ηλικίας8,9,10.
Χοληκαλσιφερόλη (Βιταμίνη D3)
Η χοληκαλσιφερόλη αποτελεί ένα μοριακό τύπο της βιταμίνης D και παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Εϊναι λιποδιαλυτή και εμπλέκεται στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, συμμετέχοντας στον μεταβολισμό των οστών, ενώ κατέχει και σημαντικό ρόλο σε άλλους ιστούς. Η σηματοδότηση μέσω του υποδοχέα της χοληκαλσιφερόλης φαίνεται ότι είναι σημαντική στον καρκίνο του προστάτη. Χορήγησή της σε μοντέλα όγκου σε κρικητούς ανέστειλε την ανάπτυξη όγκων. Συνοπτικά, έχει βρεθεί ότι εμπλέκεται στην επαγωγή της διακοπής του κυτταρικού κύκλου, της απόπτωσης, της έκφρασης του ογκοκατασταλτικού γονιδίου p53, της διαφοροποίησης και την αναστολή της αγγγειογένεσης, της διήθησης και της μετάστασης, παρόλα αυτά δεν έχει ακόμα βρεθεί ο ακριβής μηχανισμός της αντικαρκινικής της δράσης11.
ΠΗΓΕΣ
1Ishii, I.; Wada, T.; Takara, T. Effects of saw palmetto fruit extract intake on improving urination issues in Japanese men: A randomized, double-blind, parallel-group, placebo-controlled study. Food Sci. Nutr. 2020, 8, 4017–4026
2Cai, T.; Cui, Y.; Yu, S.; Li, Q.; Zhou, Z.; Gao, Z. Comparison of Serenoa repens with Tamsulosin in the Treatment of Benign Prostatic Hyperplasia: A Systematic Review and Meta-Analysis. Am. J. Men’s Health 2020, 14, 1557988320905407
3Russo, G.I.; Scandura, C.; Di Mauro, M.; Cacciamani, G.; Albersen, M.; Hatzichristodoulou, G.; Fode, M.; Capogrosso, P.; Cimino, S.; Marcelissen, T.; et al. Clinical Efficacy of Serenoa repens Versus Placebo Versus Alpha-blockers for the Treatment of Lower Urinary Tract Symptoms/Benign Prostatic Enlargement: A Systematic Review and Network Meta-analysis of Randomized Placebo-controlled Clinical Trials. Eur. Urol. Focus 2021, 7, 420–431
4Gravas, S.; Samarinas, M.; Zacharouli, K.; Karatzas, A.; Tzortzis, V.; Koukoulis, G.; Melekos, M. The effect of hexanic extract of Serenoa repens on prostatic inflammation: Results from a randomized biopsy study. World J. Urol. 2019, 37, 539–544.
5Ghafouri-Fard S., Shabestari F.A., Vaezi S., Abak A., Shoorei H., Karimi A., Taheri M., Basiri A.. Emerging impact of quercetin in the treatment of prostate cancer. Biomed Pharmacother. 2021 Jun;138:111548. doi: 10.1016/j.biopha.2021.111548
6Mirahmadi M., Azimi-Hashemi S., Saburi E., Kamali H., Pishbin M., Hadizadeh F. Potential inhibitory effect of lycopene on prostate cancer. Biomed Pharmacother. 2020 Sep;129:110459. doi: 10.1016/j.biopha.2020.110459
7Beynon R.A., Richmond R.C., Santos Ferreira D.L., Ness A.R., May M., Smith G.D., Vincent E.E., Adams C., Ala-Korpela M., Würtz P., Soidinsalo S., Metcalfe C., Donovan J.L., Lane A.J., Martin R.M.; ProtecT Study Group; PRACTICAL consortium. Investigating the effects of lycopene and green tea on the metabolome of men at risk of prostate cancer: The ProDiet randomised controlled trial. Int J Cancer. 2019 Apr 15;144(8):1918-1928. doi: 10.1002/ijc.31929
8Singh C.K., Chhabra G., Patel A., Chang H., Ahmad N. Dietary Phytochemicals in Zinc Homeostasis: A Strategy for Prostate Cancer Management. Nutrients. 2021 May 30;13(6):1867. doi: 10.3390/nu13061867.
9Sauer A.K., Vela H., Vela G., Stark P., Barrera-Juarez E., Grabrucker A.M. Zinc Deficiency in Men Over 50 and Its Implications in Prostate Disorders. Front Oncol. 2020 Aug 6;10:1293. doi: 10.3389/fonc.2020.01293.
10Karunasinghe N. Zinc in Prostate Health and Disease: A Mini Review. Biomedicines. 2022 Dec 10;10(12):3206. doi: 10.3390/biomedicines10123206.
11Trump D.L., Aragon-Ching J.B. Vitamin D in prostate cancer. Asian J Androl. 2018 May-Jun;20(3):244-252. doi: 10.4103/aja.aja_14_18.
The information below is required for social login
Σύνδεση
Δημιουργία νέου λογαριασμού